top of page

Proficiat Kasper

In 2023 gingen we op zoek naar de official personality van het jaar. ๐Ÿฅ‡ Het wordt een grote verkiezingsstrijd tussen alle Vlaamse officials, over alle sporttakken heen. Een scheidsrechter in het voetbal, seingever in het wielrennen, umpire in badminton... Ze doen allemaal mee. Er zijn meer dan tienduizend officials in Vlaanderen en we gaan op zoek naar de mooiste persoonlijkheid.  

โ€‹

De strijd is gestreden. Uit meer dan 1000 nominaties en 25 finalisten, kaapte de jonge rugbyref Kasper Meyers de titel weg.  Proficiat! Samen met de Rugby Vlaanderen gingen we hem op zaterdag 7 oktober verrassen. Net voor hij een jeugdwedstrijd op de Antwerp Rugby Club in goede banen leidde, kreeg hij een trofee en een cadeaucheque.  

โ€‹

Kasper is er al twee jaar scheidsrechter. "Hij heeft veel talent", zegt Mathias Rondou, directeur van Rugby Vlaanderen. "Kasper is soms kleiner dan spelers op het veld maar hij heeft veel zelfvertrouwen en charisma om die rol op zich te nemen. Hij kan heel goed met de spelers praten en ook inzake veiligheid is dat toch wel een belangrijke factor. In België zijn er wel wat scheidsrechters in het rugby die ook internationaal fluiten. We hebben een coach die Kasper begeleidt om hem verder te laten groeien en hopelijk kunnen we hem naar het buitenland sturen. Dat zou ook voor hem wel heel fijn zijn." 

โ€‹

Bron: vrtnws.be, Luc Milio, 07/10/2023

โ€‹


โ€‹

Ontdek hier nog eens de finalisten

Bart Potoms - roeien

โ€‹

โœ… Bart is veel meer dan zomaar een official. Maar ook die taak doet hij met hart en ziel. Naast official is Bart ook vrijwilliger bij het Rode Kruis, bestuurslid bij roeivereniging TRT Hazewinkel, API vertrouwenspersoon en zelf ook nog wedstrijdroeier. Zijn volledige vrije tijd gaat dus naar de sport. Daar bovenop ijvert hij heel erg voor de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap in de sportwereld.

โ€‹

Jente Gielen - voetbal

โ€‹

“Jente bewijst dat je ook met autisme voetbalwedstrijden kan leiden. Hij heeft het al zover geschopt!”

โ€‹

โœ… Jente is 20 jaar, heeft vroeger nog zelf voetbal gespeeld maar door de vele blessures sloeg hij een andere weg in. Hij werd scheidsrechter en dat bevalt hem! Hoewel het niet altijd gemakkelijk is. Jente heeft ASS (autismespectrumstoornis) en krijgt zo veel prikkels tegelijkertijd. Maar het lukt hem goed. Hij blijft ijzig kalm. Hij fluit vooral G-voetbal.

โ€‹

Galina Biegeliesen - gymnastiek

โ€‹

"Galina jureert op zoveel verschillende gymnastiekwedstrijden. En springt zelfs in voor clubs die zelf geen juryleden kunnen voorzien. Ze is een voorbeeld voor veel toekomstige juryleden.”

โ€‹

โœ… Wat een goedlachse verschijning en wat een inzet! Galina jureert al meer dan 10 jaar en jureert elk jaar meer dan 70 wedstrijden! Wist je zelfs dat er weekends zijn dat zij tot 7 wedstrijden jureert? Op vrijwillige basis, uit liefde voor de sport.

โ€‹

Jasper Van Dyck - schermen

โ€‹

"Een jong talent, die heel veel over heeft voor zijn sport."

 

โœ… Sport is passie. En dat heeft Jasper zeker. Hij engageert zich voor de schermsport en werkt ook regelmatig samen met de Vlaamse Schermbond. Een jong talent!

โ€‹

Guido Mertens - tafeltennis

โ€‹

“Vriendelijk en gepassioneerde scheidsrechter. Hij zet zich enorm in voor de sport. Tot ’s avonds laat is hij bezig om alles tot in de puntjes voor te bereiden.”

โ€‹

โœ… Guido is een correcte en faire scheidsrechter, neemt heldere en klare beslissingen op lastige momenten. Zeer geliefde en zet zich daarnaast ook in voor de tafeltennis community. Onmisbaar!

Stien Verlinden - kajak

โ€‹

โœ… Stien is al jaren een gewaardeerd scheidsrechter binnen de kajak sprint, kajak marathon en zeekajak in ons land. Daarnaast reist ze belangeloos de wereld rond en vertegenwoordigt ons land op internationale wedstrijden, WK's en World Games als official. Binnen deze sporttakken leidt ze ook voor Peddelsport Vlaanderen nieuwe scheidsrechters op en geeft training. Een rugzak vol ervaring, zowel in binnen- als buitenland.

Ze staat positief in het leven en ze ondersteunt alle sporters zo goed mogelijk. Wat een voorbeeld!

François Parijs - goalbal en torbal (g-sport)

โ€‹

“Hij gaf de microbe door aan zijn dochter, schoonzoon en kleinzoon.”

โ€‹

โœ… François is al meer dan 40 jaar actief als scheidsrechter goalbal en torbal. Binnen de G-sport is hij dus een gekend gezicht. En geeft zijn ervaringen ook door aan zijn dochter, schoonzoon en kleinzoon. Opvolging verzekerd!

โ€‹

Tibo Vanderlinden - volleybal

โ€‹

“Jonge correcte gast, staat steeds paraat”

โ€‹

โœ… Een gemotiveerde 19-jarige volleybalscheidsrechter, die het zich wil bijscholen om nog meer te kunnen fluiten. Zo simpel is het. En zo’n gemotiveerde jonge mensen hebben we meer dan nodig!

โ€‹

Maria Celen - dansen

โ€‹

“Iedereen in het danscircuit kent Maria en ook toen ze gezondheidsproblemen kreeg, bleef ze actief. Het is een doorzetter.”

โ€‹

โœ… Maria werkt al bijna 20 jaar als scrutineer op de danswedstrijden en volgde al die tijd alle disco- en urban wedstrijden mee op. Dit zijn ongeveer 20 wedstrijden per seizoen, over heel Vlaanderen verspreid.

Ook toen ze een aantal jaar geleden gezondheidsproblemen kreeg, is ze de wedstrijden blijven doen tussen haar behandelingen door. Dit getuigt van grote klasse en doorzettingsvermogen.

โ€‹

โ€‹

Loni Riskin - kunstschaatsen

โ€‹

“Jong, gepassioneerd, vrij nieuw in het circuit, maar heel beloftevol.”

โ€‹

โœ… Loni is een vrij nieuw jurylid in zowel het solorijden en synchro schaatsen. Wist je dat zij slechts de tweede persoon die deze combinatie doet? Zij is erg gemotiveerd, gepassioneerd door het kunstschaatsen. Ze is erg toegankelijk en helpt graag waar ze kan. Alle kwaliteiten van een goeie official dus!

โ€‹

โ€‹

Kasper De Meyer - rugby

โ€‹

“Een jonge vlotte kerel, vol zelfvertrouwen, dynamisch en talentvolle scheidsrechter!”

โ€‹

โœ… Kasper is een jonge talentvolle scheidsrechter die al meerdere wedstrijden floot net onder zijn eigen categorie. Als 15-jarige rugbyspeler is hij ook actief als scheidsrechter. Dynamisch, mondig en vol zelfvertrouwen!

โ€‹

โ€‹

Julien Nys - badminton

โ€‹

“De rots in de branding, een Europese topper, zonder Julien zou er gewoonweg heel veel niet mogelijk zijn geweest voor het huidige badmintonlandschap…”

โ€‹

โœ… Julien begon als mijnwerker en schopte het tot internationaal badmintonscheidsrechter. Een zeer bijzonder parcours. Europese ambitie, G-badminton, Paralympische Spelen... Niets is teveel voor Julien.

Maar bovenal is Julien een geliefd man door zijn vriendelijke en krachtige toewijding en energie. Een grote aanwinst binnen de badminton community!

โ€‹

โ€‹

Heather Loontjens - judo

โ€‹

“Gekend en beroemd in de judo-scène.”

 

Heather wordt hier op de foto geflankeerd door twee judotoppers Casse en Chouchi en dat is ook hoe haar carrière kan omschreven worden, namelijk top!

Ze was 2 maal scheidsrechter op de Europese Spelen, WK Senioren en maakt nu ook kans om geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen in Parijs 2024.

โ€‹

โ€‹

Noël Opsomer - atletiek

โ€‹

“De oudste actieve official van Vlaanderen: 90 jaar. Niet veel doen het er hem na. En hij denkt nog lang niet aan stoppen. “Nu hij alleen is, is dit nog belangrijker voor hem.”

โ€‹

โœ… Noël is bijna 65 jaar official, dus hij heeft al heel wat verwezenlijkt. Internationaal jurylid, vertegenwoordiger in commissies…

Vier jaar geleden overleed zijn vrouw, waardoor atletiek nóg belangrijker is geworden in zijn leven. De atletiek geeft hem de kans om zich nuttig te maken en vrienden te ontmoeten. “Het is heerlijk om de atletiekvrienden terug te zien”

โ€‹

โ€‹

Valerie Verworst - squash

โ€‹

“Het is een boegbeeld voor vrouwelijke referees!”

โ€‹

โœ… Sinds enkele jaren leidt Valerie wedstrijden met hart en ziel in goede banen. Je kunt er op rekenen en ze bewijst zich keer op keer als een uiterst bekwame official.

Ze is nog maar enkele jaren bezig, maar ze wist zich al te ontpoppen tot referee op het hoogste nationale niveau én is geregeld hoofdreferee. Ook gaat ze intussen de internationale toer op. “Het is een boegbeeld voor alle referees in Vlaanderen, maar ook vrouwelijke referees op topniveau in het bijzonder.”

โ€‹

Renilde Verryckt - triatlon

โ€‹

“Een positieve dame.”

โ€‹

Renilde was vroeger ook atlete en is nu ook al lang actief als scheidsrechter. Het gezin is ook als official actief.

โ€‹

โ€‹

Philippe Denis - handbal

โ€‹

“Topscheidsrechter én coach! Een actieveling die zijn kennis graag wil doorgeven aan de jeugd.”

โ€‹

โœ… Naast scheidsrechter is hij ook coach. De jeugd én de club kan rekenen op Philippe, want hij staat altijd klaar voor de club. Handbalclub Lummen, ze hebben daar een krak in huis.

โ€‹

โ€‹

Kenny De Vos - paardensport

โ€‹

โœ… “Altijd vriendelijk, vrolijk, staat voor je klaar… De sport wordt zoveel beter met meer Kenny erin!”

โ€‹

“Zijn enthousiasme in zijn werk als steward is aanstekelijk, probeert bij iedereen de zenuwen te minimaliseren en tracht iedereen met een goed gevoel de ring in te sturen.”

โ€‹

“Kenny staat altijd klaar voor alle ruiters en juryleden. Hij is altijd goedgezind en steunend. Een topsteward!”

 

De superlatieven blijven maar komen. Kenny is een topsteward en doet dit met veel overgave.

โ€‹

Bart De Nys - tennis

โ€‹

“Hij staat altijd klaar voor de club, voor iedereen. Zet zich met hart en ziel in.”

 

โœ… Bart is een geliefde official, zoveel is duidelijk. Een gedreven man, die zich met hart en ziel inzet voor zijn eigen club, Tennis Vlaanderen en tennis in het algemeen. KTC Schoten heeft daar een toppertje in huis!

โ€‹

Jan Weymeersch - wielrennen

โ€‹

“Een groot engagement en dit alles met de glimlach”

โ€‹

โœ… Jan is een vaste waarde binnen de wielersport. Zijn engagement is ook groot. Nationaal commissaris, radio-Tour, aanduidingen in provincie Oost-Vlaanderen, Belgian Cycling…

En dit alles met de glimlach. Een grote meerwaarde voor het wielrennen.

โ€‹

Jan Weymeersch.png

Pieter Vanhaeverbeke - hockey

โ€‹

“Beste papa, liefste man en gepassioneerde scheidsrechter.”

โ€‹

โœ… Deze stoere bink Pieter is een gepassioneerde scheidsrechter. En dat doet hij bijvoorbeeld niet alleen bij de ploeg van zijn dochter, maar springt ook in voor ploegen die geen scheidsrechter hebben. Goed bezig! ”

โ€‹

Rudy De Jonghe - schietsport

โ€‹

โœ… “Oude rot in het vak en altijd paraat”

"Een vaste waarde binnen de schietsport."

 

Dat is duidelijk! No more words needed. 

โ€‹

โ€‹

Andrew Scott - cricket

โ€‹

“Cricket is een kleine sport in Vlaanderen, maar Andrew is een groot voorbeeld en grondlegger geweest.”

 

โœ… Hij is al 16 jaar actief als scheidsrechter in cricket. Al die jaren is hij ook mentor geweest van talrijke jonge scheidsrechters in Cricket. Daarnaast is hij grondlegger van competitieregels in Vlaanderen. Hij is bestuurder geweest bij de Belgische cricketfederatie en vertegenwoordigde ons land op internationaal vlak als scheidsrechter.

P.S. Dit jaar gaat Andrew met pensioen, en deze prijs zou dus een kroon op zijn werk betekenen.

โ€‹

Arjen De Bruin - reddend zwemmen

โ€‹

“Arjen is altijd aanwezig op kampioenschappen, zowel nationaal als internationaal. Hij supportert voor alle atleten. En is heel neutraal. Een grote glimlach typeert hem en staat altijd open voor een gesprek.”

 

โœ… Arjen heeft Nederlandse roots, maar na geregeld naar Vlaanderen te komen als internationaal official, is hij ‘blijven plakken’. Hij is lid van een reddingsclub in Vlaanderen en heeft zich laten opleiden tot nationaal official in België. Dus aanwezig op elk kampioenschap in Vlaanderen!

Een oranje tintje bij deze inzending.

โ€‹

Eric Struyf - boogsport

โ€‹

“Hij staat altijd paraat als scheidsrechter en zorgt als geen ander voor een vlot en eerlijk verloop van de wedstrijd.”

Daarbovenop geeft hij ook training aan de jeugd. Een multi talent en groot engagement. Een toppertje lijkt ons! 

โ€‹

bottom of page