top of page

JOHAN MEERSMAN

Momenteel geen official meer, maar trainer van officials en gepassioneerd door de rugbysport. Ongelooflijk hoeveel petjes hij draagt voor de rugbysport. Wij brengen jou het verhaal van"Johnny 5hat".

 Johnny 5hat

In 't kort

LEEFTIJD

58 jaar

WOONPLAATS

Mortsel

HOE BEN JE IN DE SPORT TERECHT GEKOMEN?

Vanaf mijn 18 speel ik rugby. Ik ben begonnen bij Rubes Edegem. Nadien heb ik voor de Vlaamse selectie en de nationale ploeg gespeeld. En ik heb het met hart en ziel gedaan. Jammer genoeg heb ik mijn sportcarrière vroegtijdig moeten beëindigen wegens een dubbele hernia. Daarna heb ik beslist om scheidsrechter te worden. 
Mijn motto? Niet zeuren op de official, maar kijken waar het beter kan en het zelf in handen nemen. Helaas is vandaag actief scheidsrechteren er niet meer bij, maar ik neem nog altijd verschillende rollen op voor de rugby-officials, in zowel binnen- als buitenland.  

HOEVEEL RUGBYPETJES HEB JE MOMENTEEL OP?

In België ben ik jaren actief geweest als verantwoordelijke voor de opleidingen van de match officials. Mijn  andere petjes:

  • Referee manager op internationale tornooien voor Rugby Europe. Ik doe er de aanduidingen van de scheidsrechters en tracht een positieve omgeving te creëren waarin de scheidsrechters optimaal kunnen presteren

  • Wedstrijdcommissaris bij nationale en internationale wedstrijden

  • Performance viewer (beoordelen van scheidsrechters in zowel binnen- als buitenland)

  • Tornooidirecteur op internationale tornooien

 

Maar het liefst van al ben ik actief als coach van jonge refs. Jonge officials zien evolueren en hen de fair play waarden meegeven, is het mooiste wat er is. 

 

Hiernaast ben ik ook nog fulltime aan het werk. Maar mijn hobby en passie voor de arbitrage neemt enorm veel tijd in beslag. De mooiste hobby die er bestaat.

WAT MET RESPECT EN FAIR PLAY?

Rugby is gekend om zijn fair play en respect tegenover de scheidsrechter. Het is vanuit een lange traditie ontstaan in Engeland. Zoals vaak wordt gezegd is rugby een sport voor hooligans gespeeld door gentlemen. Het is een contactsport, maar één waar de regels en scheidsrechters toezien op het welzijn van de spelers en de veiligheid. Er wordt door World Rugby ook nadrukkelijk voor gezorgd dat de waarden van de rugbysport overal zichtbaar zijn en in alle opleidingen van spelers, coaches en officials worden opgenomen. Discipline – respect - integriteit – passie – solidariteit. 

WELKE BASISWAARDE ZOU JE WILLEN MEEGEVEN AAN ALLE OFFICIALS?

Plezier! Het is zo belangrijk dat je plezier beleeft als official. Als je plezier beleeft in wat je doet, ga je ook beter presteren. Mijn motto : oefenen – plezier hebben – leren – presteren.

HOOGTEPUNT IN CARRIÈRE

Onlangs was ik referee manager bij het olympisch kwalificatietornooi in Colomiers (Frankrijk). Accreditatie door World Rugby als Master Trainer. Erkenning door Rugby Europe met bronzen en zilveren medaille Rugby Europe. Alles wat er nog bijkomt is een bonus. :-)

MIJN GROOTSTE WENS

Meer jonge refs aan het fluiten te krijgen!

"Referee Manager"
10380965_1028582707167142_88548311642363

Het mooiste is jonge refs te begeleiden in een positief leerklimaat en hen te zien groeien als scheidsrechter.

bottom of page